Novice

Vabljeni na Nočni pohod čez Školj

Turistično društvo Vrtovče tudi letos pripravlja tradicionalni prednovoletni Nočni pohod čez Školj. Vabljeni, da se jim pridružite na  pohodu v petek, 30. decembra 2016, ob 18. uri. Izhodišče pohoda je pri igralih na Vrtovčah.

Pohodniki gredo na pot na lastno odgovornost, obvezni sta pohodniška oprema in lučke.

Po pohodu bo sledilo skupno druženje v gasilskem domu Šmarje, kjer bo poskrbljeno za hrano, pijačo in glasbo. Zabava zagotovljena!
VLJUDNO VABLJENI!

Vabljeni na 16. pohod po Vertovčevih poteh

Vabljeni na 16. pohod po Vertovčevih poteh 20. novembra 2016!

Izhodišče krožnega pohoda po Vipavskih gričih je mogočni hrast pred vasjo Ustje (v neposredni bližini Ajdovščine). Pohod poteka od 8. do 16. ure.
ŠTARTNINE NI!
Trasa pohoda: Ustje - Dolenje - Sv. Marjeta - Planina - Potok - Jakulini, tu se je rodil Matija Vertovec - Šmarje - Vrtovče - Tevče - Uhanje - Ustje.

Pohodne poti so dobro utrjene in označene, ob poteh vas bodo čakali ponudniki z dobrotami iz domačih kmetij, na koncu pohoda pa prava in bogato obložena kmečka tržnica.

Na pohodu vas bodo čakale tudi zanimivosti - razstave, prikazi, pokušine ... V cerkvah na Planini in v Šmarjah bosta potekali jutranja in dopoldanska sveta maša. Pred spomenikom Matiji Vertovcu v Šmarjah pa takoj po maši ob 11. uri tudi osrednja slovesnost.

DOBRODOŠLI!

Osliček Sivko ponovno zmagovalec Mušjih dirk

Osliček Sivko, ki nas vsako leto popelje na tradicionalni pohod Čez Školj in Tibot na prireditvi Med šmarenskimi griči, je tudi letos ugnal vso konkurenco na Mušjih dirkah v Levpi. Osliček, ki pripada družini Orel iz Šmarij in jm pomaga pri varovanju ovčje črede na paši, je tokrat do zmage pripeljala Nuša Madon, v preteklih letih pa je z njim že slavil tudi njen fant Matevž Orel. Čestitke Sivku in Nuši in upamo, da nas bo še dolga leta spremljal na našem pohodu.

Tule je članek Primorskih novic o letošnjih Mušjih dirkah:

Tukaj pa še povezava do lanskih Mušjih dirk, ko je v Levpi Nuša s Sivkom ravno tako ugnala vso konkurenco:

http://www.primorske.si/Novice/Goriska/Druzabno-s-pridihom-tradicije

 

 

Sončen in prijeten 2. društveni izlet v Oglej in Gradež

Člani in članice Turističnega društva Vinoreja Šmarje smo se skupaj s prijatelji društva v soboto, 25. junija 2016, podali na zaslužen društveni izlet v Palmanovo, Oglej, Gradež in na otok Barbano. Po dveletnem premoru je znova prevladala želja, da skupaj preživimo dan in si ob tem ogledamo nekatere bisere v naši bližini. Najprej smo se ustavili v Palmanovi, kjer smo si ogledali arhitekturne posebnosti, ki jih skriva to zanimivo mesto zgrajeno v obliki deveterokrake zvezde in s svojimi utrdbami tvori zgled vojaškega mesta. Zgrajeno je bilo kot branik pred vpadi Turkov, Uskokov in pred osvajalskimi ambicijami Avstrije, danes pa je zaščiteno kot nacionalna dediščina. Ker Palmanovo poznamo predvsem kot nakupovalno središče, smo želeli odkriti še njeno zgodovinsko plat. Od videmskih vrat, ki smo si jih najprej ogledali, v bližini pa tudi obrambne nasipe in zidove, smo se po eni izmed simetričnih ulic podali do osrednjega trga. Tudi ta je urejen in namenjen predvsem sprehajalcem. Našo pozornost je tam pritegnila baročna katedrala, nato pa smo si privoščili pravo italijansko "kafe".

Sledil je postanek v Ogleju, starodavnem romarskem središču, po katerem nas je popeljal rojak iz Velikih Žabelj, sicer urednik, publicist in novinar Jurij Paljk, ki v Ogleju živi že več desetletij. Paljk, ki je med drugim za trud pri povezovanju slovenske in italijanske narodne skupnosti prejel red za zasluge Republike Italije, nas je popeljal v zgodovino tega tudi za Slovence versko izredno pomembnega središča. Po ogledu bazilike, ki je posebna tudi zaradi prečudovitega mozaika iz 4. stoletja- s 760-imi kvadratnimi metri največjega starokrščanskega mozaika zahodnega sveta, smo si ogledali še freske in temelje bazilike. Za baziliko smo se sprehodili še po nasipu, ob katerem danes teče manjša rečica, katere struga je bila nekoč široka kar 40 metrov, zaradi česar je predstavljala pomembno pristanišče za ladje. V Ogleju smo si v senci privoščili tudi skupno malico, ki smo jo priskrbeli v društvu.

Dan, ki je postajal vedno bolj vroč, se je za izletnike nadaljeval v Gradežu. Turistično središče, ki je še posebej priljubljeno pri naših severnih sosedih, ne ponuja zgolj plaž, temveč tudi okusno obnovljeno mestno jedro z majhnimi, a obiska vrednimi cerkvicami. Ogledali smo si osrednjo s krstilnico in dve manjši ter se sprehodili med ozkimi ulicami starega dela. Po odmoru za sladoled in uživanje v turističnem vrvežu smo se udobno namestili na ladjico, ki nas je ob prijetnem vetrcu popeljala do otočka Barbana, še enega romarskega središča, ki so ga nekoč obiskovali tudi slovenski ribiči iz vasi okrog Trsta.

Upokojeni pomorščak šmarenskih korenin Bruno Lisjak, čigar ribiški muzej v Križu pri Trstu smo obiskali na prvem društvenem izletu, je ob tej priložnosti našemu članu Alojzu Lisjaku priskrbel odlomek iz njegove knjige Slovensko pomorsko ribištvo, ki opisuje romanja ribičev na Barbano. Prisluhnili smo zanimivim zapisom in si z zanimanjem ogledali tudi cerkev, ob kateri danes domujejo bratje frančiškani. 

 Po počitku na spokojnem otoku, do katerega vodi zakoličena morska pot, obkrožena z malimi otočki in močvirji, smo se počasi odpravili proti domu, še pred tem pa smo se ustavili na večerji v Batujah. Hvala vsem, ki ste pomagali, da je bil tudi naš drugi društveni izlet prijeten in poučen ter poln skupnih prijetnih trenutkov.