Novice

Med šmarenskimi griči 2012 smo se imeli fajn

Letošnja tretja prireditev Med šmarenskimi griči je v Šmarje in okoliške vasi privabila preko 500 obiskovalcev in postregla s paleto raznovrstnega dogajanja, ki je za tri dni z vedrim smehom preplavil prebujajoče se naselje med vipavskimi griči.

Na praznik smo najprej povabili mlade in mlade po srcu, saj smo v petek, 11. maja, pripravili prvi Rock koncert med šmarenskimi griči. V gasilski dvorani v Šmarjah so v večernih urah zadoneli težki rockovski akordi, pod katere sta se podpisali mladi, pa vendar izvrstni zasedbi Glass Bone in Vision. Občinstvo je dodatno navdušila skupina, katere uspešnice se že vrtijo tudi na radijskih valovih: Kamnolom. Proti jutru pa smo skupaj poleteli z Avioni. Mladim smo ob tem ponudili tudi varen kombi prevoz med Ajdovščino in Šmarjami in s ponudbo hrane in pijače poskrbeli, da so se med nami imeli lepo.

Slaba vremenska napoved nas je prepričala, da je najbolje, da sobotno in nedeljsko dogajanje prestavimo za teden dni, tako da smo 19. maja javnosti predstavili razstavo fotografskih, slikarskih in kiparskih del, nastalih na 2. Ekstemporu med šmarenskimi griči. Vaške gase v strnjenem in spomeniško zaščitenem delu Šmarij smo odeli v dela Julijane Božič, Ane Čigon, Jona Hatfulla, Polone Ipavec, Azada Karima, Silve Karim, Ljiljane Lisjak, Nataše Pegan, Andreja Perka, Polone Perko, Katarine Sadovski, Matjaža Slejka, Martina Stoparja in Damijana Vidica. Ob odprtju je Turistično društvo Vinoreja Šmarje izdalo tudi priložnostno brošuro, ki jo je oblikoval Primož Brecelj, za strokovno besedo pa je poskrbela Ana Bizjak. V čudovit večer nas je popeljal Tamburaški orkester Danica, ki je z ubranimi zvoki dal pridih domačnosti in nostalgije pravljičnemu ambientu šmarenskih gas, odetih v cvetoče glicinije.

Skozi te »gase« je vodil tudi del poti na 3. Pohodu Čez Školj in Tibot, ki smo ga kot osrednji del praznika Med šmarenskimi griči pripravili na nedeljo, 20. maja. Na štiriurnem rekreativnem pohodu je pohodnike tudi letos spremljal osliček Sivko, ki je v lesenih sodčkih tovoril vinsko kapljico in domač bezgov sok. Po krajših nagovorih podžupana občine Ajdovščina Igorja Česnika, predsednika TD Vinoreja Šmarje Darka Poljšaka in vodje pohoda Dragana Vrtovca so se skupaj podali čez 418-metrski Školj s čudovitimi panoramami ter se nato spustili do Vrtovč, kjer so s slanimi dobrotami pohodnike postregle članice Turističnega društva Vrtovče, obiskal pa jih je tudi Elvis Presley z Vrtovč. Sledil je vzpon na Tibot s sveto mašo na prostem na ostankih nekdanje cerkve in spust do zaselka Potok. Tam so pohodniki lahko letos prvič preizkusili turško juho in domač kruh, nato pa so se okrepčani podali do Jakulinov, kjer so si ogledali rojstno hišo in klet duhovnika in strokovnega pisca s področja vinarstva Matije Vertovca. Sledil je še zadnji postanek pri 212 let starem vodnjaku v Hrastjah in povratek v Šmarje. Za varnost na poti so letos prvič skrbeli člani ajdovske in vipavske ekipe prve pomoči Rdečega Križa, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

Med gasami smo ob vrnitvi pohodnike postregli z domačim pecivom, ogledali pa so si lahko tudi prikaz kiparskega dela Martina Stoparja ter se nato udeležili krajše slovesnosti, na kateri smo razglasili najuspešnejše domače vinarje. Strokovno žirijo so letos najbolj prepričali Vladimir Blagonja z rebulo letnik 2011, Valter Furlan z barbero letnik 2011 in Bojan Furlan z zelenom letnik 2011. Obiskovalci, med katerimi so bili tudi udeleženci letošnjega vzporednega prvega srečanja šmarenskih izseljencev in izseljenk, so lahko prisluhnili še poeziji domačinke Marije Stopar in spoznali Martina Krpana. Preko popoldneva so se vrteli ob zvokih dueta Pik, na voljo jim je bila tržnica pridelkov in izdelkov domače in umetne obrti, bogat srečelov in vinske degustacije. V želji, da bi se obiskovalci radi vračali v naš kraj tudi med letom, smo se zadovoljni in polni lepih vtisov poslovili od letošnjega praznika.