Novice

Pohod po Vertovčevih poteh 16. 11. 2014

Društvo Matija Vertovec v nedeljo, 16. novembra 2014, organizira tradicionalni, že 14. Pohod po Vertovčevih poteh. Izhodišče pohoda bo tudi letos pri mogočnem hrastu na Ustjah, osrednji postanek s proslavo pa ob 12. uri v Šmarjah, pred tem pa ob 11. uri sveta maša v cerkvi Marijinega imena. V letošnjem letu, ki smo ga v Vipavski dolini posvetili našemu rojaku Matiji Vertovcu (1784-1851), bomo posebno pozornost namenili njegovi rojstni hiši v zaselku Jakulini pri Šmarjah, kjer si boste lahko ogledali Vertovčevo klet in pozdravili prav posebna vinska visočanstva:

Društvo za odkrivanje in varovanje naravnih in kulturnih vrednot

MATIJA VERTOVEC

Poti so pripravljene, v nedeljo, 16. novembra 2014, vabljeni na 14. pohod po Vertovčevih poteh

Pohod tradicionalno poteka prvo nedeljo po martinovi nedelji, dobimo se v nedeljo zjutraj, 16. novembra, pod mogočnim hrastom pred vasjo Ustje. Pohodne poti so dobro pripravljene in označene. Nova zanimivost pohodnike čaka na Vrtovčah.

Člani in prijatelji društva Matija Vertovec smo se dober mesec pred letošnjim pohodom podali po Vertovčevih poteh – z namenom, da jih očistimo in pripravimo na pohod, ki ga vsako leto obišče več tisoč pohodnikov, lani rekordnih 8.000! Poti so dobro pripravljene, utrjene in označene, obiskovalce pa bo pričakala zanimiva novost.

Vrtovče, kraj z razgledom 

Takšen naslov nosi nova turistično-informativna tabla, ki smo jo, skupaj s člani našega prijateljskega Turističnega društva Vrtovče, postavili na osrednje križpotje v vasi. Tik ob avtobusni postaji je dobro vidna vsem mimoidočim, prostor je lepo urejen in zasajen z okrasnimi rastlinami, Vrtovče so s tem dobile nov, bleščeče lep, info-kotiček.

Tablo sta slovesno odkrila predsednik Društva Matija Vertovec Marijan Lozej in predsednica Turističnega društva Vrtovče Ksenija Trobec, predstavil pa jo je njen snovalec in avtor besedila Dušan Krečič. Pripoveduje o zgodovini in znamenitostih Vrtovč, kraja na prevalu iz Vipavske v Braniško dolino, ki ga odlikujejo nadvse veličastni razgledi na celotno Vipavsko dolino in še dlje. Opremljena je z zemljevidi in fotografijami.  

Društvo Matija Vrtovec vsako leto na Vertovčevih poteh uredi vsaj eno takšno turistično-info točko. To je poslanstvo, ki nam ga zapustil idejni oče Vertovčevega pohoda, ustanovni član in dolgoletni predsednik Društva Matija Vertovec Stane Bačar, ter ga želimo z enako mero spoštovanja do naravnih in kulturnih vrednot na teh poteh nadaljevati tudi v prihodnosti.

POTEK 14. POHODA PO VERTOVČEVIH POTEH

Nedelja, 16. november 2014 

Nezahtevna krožna pot pelje skozi vasi, vinograde, polja in travnike na Vipavskih gričih: Ustje, Dolenje, Sv. Marjeta, Nabojs, Planina, Ostri vrh, Potok, Jakulini, Šmarje, Vrtovče, Tevče, Uhanje, Ustje.

Zbor pohodnikov – med 7. in 9. uro pod mogočnim hrastom pred vasjo Ustje

Doživetja na poti – ogled nedavno prenovljene cerkvice sv. Marjete; razstava intarzij v prostorih stare šole na Planini;  na Vertovčevi domačiji v zaselku Jakulini bosta pohodnike pozdravljali Slovenska vinska kraljica Špela Štokelj in Vipavska vinska kraljica Anja Kodele; razstava na prostem – dela Azada Karima iz ekstempor Med šmarenskimi griči; prikaz vaških običajev na Vrtovčah; ob vsej poti vas bodo čakali odprti hrami in ponudba domačih dobrot na stojnicah; na vseh večjih točkah pohoda (Ustje, Planina, Šmarje, Vrtovče, Uhanje) bo brezplačno na voljo topel čaj in kava.

OSREDNJI POSTANEK BO V ŠMARJAH, kjer bo na voljo tudi topla malica:

Ob 11. uri – sveta maša v Marijini cerkvi v Šmarjah;

Ob 12. uri – osrednja slovesnost na trgu pod cerkvijo, ob spomeniku Matije Vertovca;

Ob zaključku pohoda pa vas bo pod hrastom pričakala bogato obložena tržnica domačih pridelkov, tu si bomo vzeli čas za druženje pred odhodom domov.

Štartnine ni, priporočena je dobra pohodna obutev, pot vam bo vzela od 4 do 5 ur hoje, topla malica po zmerni ceni bo na voljo v Šmarjah. Pohod bo potekal v vsakem vremenu. Pohodniki se pohoda udeležujejo na lastno odgovornost.

Informacije:

Sanda Hain, tajnica Društva Matija Vertovec: 051-304-607, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Marijan Lozej, predsednik Društva Matija Vertovec: 041-632-133