O društvu

TURISTIČNO DRUŠTVO VINOREJA ŠMARJE

V začetku leta 2009 smo se v Šmarjah na Vipavskem odločili, da ustanovimo turistično društvo. Zastavili smo si številne cilje, predvsem turističen razvoj in napredek krajev znotraj krajevne skupnosti Šmarje, skrb za domače okolje ter povezovanje krajanov.

Krstna naloga takrat šele zasnovanega turističnega društva s pomočjo ostalih lokalnih organizacij je bila priprava kresovanja in postavljanja mlaja, ki je leta 2009 po dolgih letih ponovno združilo krajane. Pobudniki društva smo maja pripravili ustanovni občni zbor in bili septembra 2009 tudi uradno registrirani z imenom Turistično društvo Vinoreja Šmarje. Društvo danes šteje 59 članov, ki si prizadevamo s skupnimi močmi narediti nekaj dobrega za svoje okolje.

Društvo je tako v letu 2009 pripravilo dve čistilni akciji, med katerima smo očistili razpršene odpadke in lično uredili del vasi ob glavni cesti ter s pomočjo KS Šmarje in občine Ajdovščina uredili makadamsko parkirišče za 40 vozil. Člani društva smo priskočili na pomoč tudi pri organizaciji 9. Pohoda po Vertovčevih poteh ter se 17. aprila 2010 skupaj z ostalimi sokrajani zelo uspešno pridružili vseslovenski čistilni akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu, v okviru katere smo očistili deset divjih odlagališč in več odpadnih avtomobilov.

Najpomembnejši projekt društva v letu 2010 je bila organizacija krajevnega praznika, poimenovanega Med šmarenskimi griči, ki smo ga pripravili na nedeljo, 13. junija 2010. Večmesečne priprave programa in čiščenje pohodnih poti so se strnile v prelep sončen dan, skorajda prevroč, ki je med naše griče privabil številne ljubitelje pohodništva. Poleg raziskovanja nepoznanih poti in stez, ki peljejo skozi idilično naravo, smo jim pripravili še krajši program s predstavitvijo nove šmarenske himne, ki jo je napisal in spesnil domač župnik Sašo Mugerli, krajšo veseloigro"Bndimska" in  igrico  domačih otrok ter razstavo starega kmečkega orodja, ki se je uporabljalo v času trgatve. V letu 2011 smo ponovili spomladansko čistilno akcijo in 29. maja pripravili drugi praznik Med šmarenskimi griči, ki je postregel s številnimi novostmi in zanimivostmi, najpomembnejši sta bili po več stoletjih darovana sveta maša na Tibotu, kjer je nekoč stala cerkev, posvečena sv. Teobaldu in razstava na prostem med vaškimi gasami umetniških del, nastalih na 1. Ekstemporu Med šmarenskimi griči 2011.

Tretjemu prazniku Med šmarenskimi griči smo uspešno dodali še dogajanje za mlade s 1. Rock koncertom med šmarenskimi griči in večer, posvečen odprtju razstave del, nastalih na 2. Ekstemporu med šmarenskimi griči. Privlačen ambient vaških ulic je na kulturnem večeru ustvaril čudovito vzdušje, ki ga bomo skušali pričarati tudi na prihodnjih praznikih. V letu 2012 se je organizaciji pohoda Čez Školj in Tibot pridružilo tudi Turistično društvo Vrtovče, pohoda pa se je udeležilo že preko 200 obiskovalcev. Še uspešneje smo organizirali praznik leta 2013, saj smo dogajanju dodali zabavne kmečke igre med ekipami sosednjih vasi in degustacijo nagrajenih domačih vin, z istimi vsebinami pa smo postregli tudi leta 2014. Predvsem smo v aprilu 2014 slovesno namenu predali dolgo pričakovano turistično-informativno točko z informativnima tablama in kotičkom za počitek, ki smo jo skupaj z občino Ajdovščina uredili ob cesti skozi vas.

Šmarenci vas v maju že sedaj vabimo Med šmarenske griče 2017, v naši vasi sredi idiličnih gričev pa ste dobrodošli kadarkoli.