Novice

Praznik med šmarenskimi griči ta konec tedna (11. in 12. 5. 2013) bo!

V ŠMARJAH NA VIPAVSKEM ŽE VSE NARED ZA PRIREDITEV MED ŠMARENSKIMI GRIČI 2013

Kljub v začetku izredno neobetavni vremenski napovedi, smo se v Šmarjah na Vipavskem odločili, da v nekoliko okrnjeni obliki pripravimo praznik Med šmarenskimi griči ta konec tedna. Obiskovalci se bodo lahko v nedeljo podali na pohod Čez Školj in Tibot in si ogledali kmečke igre ter se v soboto preizkusili v briškoljadi in si ogledali prikaz starih otroških iger. Otvoritev ekstempora bomo pripravili prihodnji konec tedna.

Prireditev se bo tako kljub dežju začela v soboto na Vrtovčah, kjer bodo ob 15. uri začeli z zbiranjem prijav za briškoljado, ki se bo začela ob 16. uri. Tekom popoldneva in večera se bodo obiskovalcem med drugim predstavili tamkajšnji otroci, ki bodo v kmečkih oblačilih iz 1. polovice 20. stoletja predstavljali stare otroške igre, Vrtovčani pa obljubljajo zabavo pozno v noč.

Osrednje dogajanje pripravljamo v nedeljo, 12. 5. 2013, s 4. Pohodom Čez Školj in Tibot, ki se bo začel v Šmarjah pri gasilskem domu ob 8. uri. Pohod je namenjen tudi rekreativcem in mladim družinam, saj je same hoje za dobri dve uri. Na poti bo pohodnike že tradicionalno spremljal osliček Sivko, ki bo zanje tovoril pijačo, čakajo pa jih še številne zanimivosti in slastni postanki po poti ter osrednji na Tibotu ob 11. uri, kjer bo potekala sveta maša na prostem.

Ob 16. uri bodo sledile kmečke igre med sosednjimi vasmi (med seboj se bodo pomerile skupine iz Šmarij, Gaberij, Štanjela in Podnanosa) in drugo zabavno dogajanje s stojnicami in srečelovom ter razstavo starih gospodinjskih pripomočkov, ki jo bodo pripravili domači učenci v gasilski dvorani v Šmarjah.

Startnina za pohod znaša 3 evre/odraslega in vključuje pijačo in prigrizke ob poti.

Zaradi slabe vremenske napovedi bomo otvoritev razstave 3. Ekstempore med šmarenskimi griči, na kateri se bo predstavilo deset ustvarjalcev s področja fotografije in slikarstva, ter razglasitev najboljših domačih vin z vinsko degustacijo pripravili prihodnji konec tedna, predvidoma v soboto, 18. 5. 2013, ob 19. uri na Mežnarjevem dvorišču v strnjenem delu vasi Šmarje.

Več INFO: DARKO POLJŠAK 041 275 267