Novice

Tri dni dogajanja Med šmarenskimi griči 2016

Letošnja sedma izvedba prireditve Med šmarenskimi griči je bila zares pravljična. Sonce nam je namreč sijalo tri dni zaporedoma in pričaralo nepozabno dogajanje, v katerem je vsakdo našel nekaj zase. Začeli smo na petek, 20. maja, zvečer, ko smo na široko odprli vrata več stoletij stare kleti enega prvih domačih strokovnih piscev s področja vinogradništva Matije Vertovca v zaselku Jakulini. Obiskovalcem smo tam pripravili vinski večer z degustacijami, pogovorom v vinskima sommelierkama Patricijo Furlan in Matejo Skomina iz Društva za razvoj pivske kulture sommelier Slovenije ter razglasitvijo najboljših vin. Na predhodnem strokovnem ocenjevanju pod vodstvom Tamare Rusjan iz novogoriškega KGZ je vinske strokovnjake najbolj prepričal vinar Peter Ferjančič s Planine, ki je prejel plaketo najboljši vinorednik, med belimi vini je bil najboljši zelen letnik 2015 Bojana Furlana iz Zavina, med rdečimi pa modri pinot letnik 2012 Branka Furlana iz Zavina.

Veselo vzdušje se je nadaljevalo v soboto s popoldansko keramično delavnico Gregorja Mavra in Jadranke Ferjančič iz Mavrične hiše v stari baltski tehniki obvara ter s predstavitvijo razstave del, nastalih na 6. Ekstemporu med šmarenskimi griči. Fotografije in slike fotografov Primoža Breclja, Andreja Furlana, Polone Ipavec, Andreja Perka, Martina Prosena in Matjaža Slejka ter slikarke Julijane Božič so tudi letos v pisane barve in dovršene motive odele zidove in fasade ozkih šmarenskih ulic, ki obkrožajo vaško cerkev. Letošnji udeleženci so ustvarjali na temo Okruški časa, ob razstavi, ki jo bomo septembra predstavili še v galeriji v Vipavskem Križu, pa smo izdali tudi priložnostni katalog. Ob sijoči luni smo sobotni večer zaključili s projekcijo starih vaških fotografij.

Nedeljsko sončno jutro nas je pospremilo tudi na 7. pohod Čez Školj in Tibot, na katerega je pohodnike tradicionalno popeljal osliček Sivko iz domačije Orel. Rekreativni pohod, ki pelje mimo vodnih tolmunov iz slapov do starih domačij skozi šmarenske zaselke, je pohodnikom tudi letos ponudil možnost obiska svete maše na prostem na Tibotu in prečudovite razglede na Vipavsko dolino in Kras iz 418-metrskega Školja. Od tod so se pohodniki vrnili v Šmarje, kjer so si popoldne lahko ogledali kmečke igre med ekipami iz Šmarij in Vrtovč, Gaberij, Planine in Podnanosa. Tekmovalni duh, spretnost tekmovalcev in izvirne igre z uporabo vinogradniških pripomočkov so zabavali obiskovalce, ki so nazadnje za osvojeno prvo mesto in pršut zaploskali Podnanoščanom. Organizatorji iz TD Vinoreja Šmarje in TD Vrtovče smo bili ob tem predvsem zadovoljni, da vedno več obiskovalcev očarajo lepote naših krajev, ki sobivajo na stičišču Krasa in Vipavske doline in da se radi vračajo Med šmarenske griče. foto: Mateja Poljšak Čuk in Alenka Tratnik (Primorske novice)

Več o dogajanju v fotogaleriji na naši facebook strani:

https://www.facebook.com/TuristicnoDrustvoVinorejaSmarje/