Novice

Za nami je drugi sklop prireditve Med šmarenskimi griči

V ŠMARJAH IN NA VRTOVČAH IZPELJALI DRUGI SKLOP PRIREDITVE MED ŠMARENSKIMI GRIČI

Kljub nič kaj prijaznim jutranjim oblakom smo se v Turističnem društvu Vinoreja Šmarje odločili, da v nedeljo, 12. 5. 2013, izpeljemo 4. pohod Čez Školj in Tibot. Vztrajni volji se je pridružilo okrog 100 pohodnikov, ki se je podalo na pot skupaj z osličkom Sivkom in uživalo med cvetočimi šmarenskimi griči, medtem ko so dan prej na Vrtovčah pripravili briškoljado.

 

Na prvi briškoljadi na Vrtovčah se je pomerilo 14 parov, zmago pa sta domov odnesla Šmarenca Milivoj Klemše in Bojan Blagonja. Napeto igro si je ogledalo več deset obiskovalcev, ki so se jim pred tem predstavili tudi vrtovčanski otroci v oblačilih iz prve polovice preteklega stoletja z otroškimi igrami po starem. Otroci so se nato prelevili v sodobne otroke in prikazali moderne plese, skupno zabavno druženje pa se je nadaljevalo pozno v noč.

Zgodaj zjutraj temni oblaki niso odgnali okrog 100 pohodnikov, ki so se odpravili na 4. pohod Čez Školj in Tibot. Letos jih je osliček Sivko najprej popeljal skozi spomeniško zaščiten del vasi Šmarje, kjer so jih šmarenske gospodinje na Mežnarjevem dvorišču pričakale s kavo in domačim pecivom. Skozi vaške gase so lahko občudovali na novo poslikana vrata, ki jih je za letošnji ekstempore med šmarenskimi griči izdelal mednarodno priznani slikar Azad Karim. Pri kipu Matije Vertovca pod šmarensko cerkvijo so si lahko ogledali še prikaz šmarenskih studencev s fotografijami, zemljevidom in ledinskimi imeni, ki ga je pripravil rojak Lojze Lisjak. Od tam je sledil vzpon na 418-metrski Školj s pogledom od Triglava do morja in nato spust na Vrtovče, kjer so pohodnike že čakale članice TD Vrtovče s slanimi kruhki. Okrepčani so nato pot nadaljevali mimo zaselka Lisjaki na Tibot, kjer je potekala sveta maša na prostem na ostalinah cerkve sv. Teobalda. Sledil je spust v Potok na tradicionalen domač kruh iz krušne peči in obisk Vertovčevega rojstnega zaselka Jakulini s krajšim recitalom iz Vertovčevih del. Zadnji postanek so imeli obiskovalci na Hrastjah na stari domačiji z lastnim vodnim izvirom.

Po vrnitvi v Šmarje smo jim pripravili zabaven program s srečelovom in domačo ponudbo na stojnicah ter ogled razstave starih gospodinjskih pripomočkov, ki so jo pripravili učenci podružnične osnovne šole Šmarje. Popoldne smo zaradi prvotno slabe vremenske napovedi namesto pravih iger pripravili prvi uradni trening za kmečke igre, na katerem so se pomerile ekipe iz Šmarij, Štanjela in Podnanosa, medtem ko se jim bosta ekipi iz Gaberij in Spodnje Branice pridružili na uradnih kmečkih igrah 2. junija 2013.

Zabave in veselja ni manjkalo, Šmarenci pa vas vabijo, da njihovo vas ponovno obiščete 22. in 23. junija 2013, ko na soboto ob 19. uri v Šmarjah na Mežnarjevem dvorišču v strnjenem delu vasi pripravljamo otvoritev razstave 3. Ekstempore med šmarenskimi griči in vinsko degustacijo z razglasitvijo najboljših domačih vin v prisotnosti vipavske vinske kraljice Katje Blagonja.

Na razstavi se bodo predstavili slikar Azad Karim, slikarke Julijana Božič, Ana Čigon in Silva Karim, fotografi Primož Brecelj, Tomaž Lunder, Andrej Perko, Bojan Radovič, Matjaž Slejko in Damijan Vidic ter kipar Martin Stopar.

Na nedeljo, 23. junija 2013, ob 15. uri pa nikakor ne zamudite 1. Kmečkih iger v Šmarjah, kjer se bodo pomerile ekipe iz Šmarij, Gaberij, Štanjela, Spodnje Branice, svojo prisotnost pa obljublja še kakšna, zato pridite in uživajte Med šmarenskimi griči.