Prireditve

Med šmarenskimi griči 2015

V maju vabljeni na odkrivanje idiličnega sveta šmarenskih gričev nad Vipavsko dolino!

-PETEK, 8. MAJ 2015, ob 19h: OTVORITEV RAZSTAVE 5. EKSTEMPORE MED ŠMARENSKIMI GRIČI (avtorji: Julijana Božič, Primož Brecelj, Ana Čigon, Andrej Furlan, Polona Ipavec, Azad in Silva Karim, Marjan Miklavec, Andrej Perko, Martin Prosen, Matjaž Slejko, Damijan Vidic) ter VINSKA DEGUSTACIJA NAGRAJENIH VIN v spomeniško zaščitenem jedru vasi Šmarje

-NEDELJA, 10. MAJ 2015, ob 9h: 6. POHOD ČEZ ŠKOLJ IN TIBOT 

Na 6. pohod Čez Školj in Tibot bo pohodnike ob 9. uri zjutraj organizirano izpred info točke v Šmarjah popeljal osliček Sivko, ki bo v avtentičnih lesenih sodčkih tovoril domač bezgov sok in vipavsko vino.

Pohod Čez Školj in Tibot, ki skupaj s postanki traja štiri ure rekreativne hoje, primerne za vsakogar, bo obiskovalce popeljal skozi čudovit svet vodnih tolmunov in slapov na potoku Rakelč do zaselka Hrastje, kjer se bodo pohodniki lahko okrepčali z vodo iz 215 let starega vodnjaka z lastnim izvirom ter se okrepčali s sladkimi dobrotami šmarenskih gospodinj, od tam pa se bo pohod nadaljeval do zaselka Jakulini, kjer je bil rojen eden najpomembnejših slovenskih strokovnih piscev in duhovnikov 19. stoletja Matija Vertovec. Na Jakulinih si bo mogoče ogledati več stoletij staro Vertovčevo klet in njegovo rojstno hišo. Sledil bo spust v zaselek Potok in počitek v senci stare domačije ob preizkušanju odličnega domačega kruha iz krušne peči, nato pa vzpon na Tibot (392 metrov), kjer je nekoč stala cerkev sv. Teobalda. Tu ob 11. uri pripravljamo sveto mašo na prostem. Sledil bo sestop mimo zaselka Lisjaki do Vrtovč, kjer bodo pohodnike pričakale domače gospodinje s slanim pecivom in okrepčilom. Kdor se bo želel naužiti čudovitega razgleda na Vipavsko dolino in Kras, se bo nato podal še na 418-metrov visok Školj, s katerega bo sledil spust v Šmarje, kjer si bodo pohodniki pri cerkvi Marijinega imena lahko ogledali razstavo 5. Ekstempora med šmarenskimi griči.

STARTNINA ZA POHOD 3 evre vključuje organizacijo pohoda, oglede, prigrizke po poti in pijačo

ZA OTROKE DO DESET LET BREZPLAČNO

12.30 - 16.00: Okrepčilo, tržnica domačih izdelkov in pridelkov v Šmarjah pri gasilskem domu, razstava o zgodovini podružnične OŠ Šmarje

-14.00: 3. Kmečke igre, na katerih se bodo pomerile ekipe iz vasi Šmarje, Planina, Gaberje in Branik

Pohod bo potekal v vsakem vremenu. Otvoritev razstave in kmečke igre bodo v primeru dežja prenesene na 16. in 17. maj 2015.

DODATNE INFORMACIJE: DARKO POLJŠAK (GSM: 041 275  267) TD Vinoreja Šmarje