Prireditve

Osrednji govor Vinske kraljice Slovenije 2014 Špele Štokelj ob odprtju turistično-info točke v Šmarjah

Vesela in ponosna sem, da sem del te prireditve, na kateri se bomo otvorili turistično-informativno točko, podelili priznanja najuspešnejšim vinarjem, posadili vrtovko in se tako poklonili spominu na Matijo Vertovca. Z njegovimi besedami in našimi dejanji bomo danes tukaj v njegovih rodnih Šmarjah dodali še eno poglavje Vertovčevemu letu.

Da ima Matija Vertovec velik vpliv na vse nas, ki smo na nek način njegova dediščina, se sploh domačini, Vipavci dobro zavedamo. Skoraj tako dobro kot on sam, ki je za domačo zemljo vedno našel le najlepše besede spoštovanja in ljubezni. Zavedal se je vrednosti slovenske besede na slovenskih tleh in prelepe pokrajine z neštetimi možnostmi razvoja in napredka. To je pokazal predvsem s skrbjo za naše prednike, ko je skrbel za njihovo zdravje – duševno in telesno. Kajti, domačini - Šmarenci, Planinci, Šembidci, Vipavci, oblikujemo prostor, v katerem živimo. Obdelujemo vrtove, njive, polja, sadovnjake, vinograde in s tem našim vasem, naši Vipavski dolini dajemo podobo, karakter in svojevrsten čar. In vse to tudi zaradi njega, napredno mislečega duhovnika, ki je naše prednike naučil ljubiti in spoštovati to, kar nam je bilo dano –  Slovensko deželo.  Naše stare mame in očete je učil umnega kmetijstva, predvsem pa naprednega vinogradništva in vinarstva. Vztrajno jim je predaval, kako pridelati sladko grozdje in iz njega dobro vino, ki je vsem v veselje!

Zato smo danes tukaj! Med vinogradi in s kozarcem odličnega šmarenskega vina! Ker so naši predniki poslušali nauke o varstvu vinske trte, o sortnih značilnostih, o kletarstvu ter o velikem pomenu slovenskega kmetijstva, danes lahko ponosno nazdravimo z odličnim vipavskim vinom. Gotovo bi bil ponosen na napredek v kvaliteti vin in na splošno z razvojem kmetijstva in turizma tukaj v Šmarjah. Ocenjevanje vin KS Šmarje,ki ste ga organizirali, ki pripomore k večji prepoznavnosti in kvaliteti vin. Ocenjevanja vina na lokalni ravni so zelo pomembna, saj dajejo vinogradniku potrditev in spodbudo, da svoja vina predstavi širšemu krogu vinoljubcev.

Matija Vertovec je s svojo Vinorejo gotovo ena izmed najpomembnejših osebnostni v razvoju slovenskega vinogradništva in vinarstva. Tudi zaradi njega je slovensko vino tako kvalitetno, posebno in cenjeno tudi izven naših meja. Počasi, a vztrajno slovenski vinar utira pot v svet, v družbo uglednih svetovnih vin. In se ponosno zaveda, da je za mesto, kjer je, odgovoren tudi napredno misleči Vipavec Matija Vertovec! Če ne bi bilo njegovih besed spodbude in naukov za izboljšanje kmetijske pridelave pred 200 leti, verjetno danes ne bi imeli take tradicije pridelave in dragocene zapuščine številnih starih sort, med njimi tudi vrtovke, ki jo bomo danes posadili.

Pomen Matije Vertovca za naše kraje je resnično velik! Kajti v takratnih časih je njegova beseda pomenila vse – bila je edini medij, edini vir znanja, včasih edino upanje. Na njem je bila vsa odgovornost za prihodnost, za boljši jutri. To nalogo je vzel resno in odgovorno ter dejansko spremenil življenje in usodo svojih ljudi, Vipavcev, Slovencev. Danes to mogoče težje razumemo, da premore en sam človek toliko znanja, dobrote in moči, da spreminja mišljenje in bodočnost. Danes, ko dobesedno vsi želijo spremeniti svet na bolje s svojimi visokoletečimi (večkrat tudi praznimi) besedami, težko verjamemo, da je kdo od njih resnično iskren in s poštenimi nameni. Matija Vertovec je bil. Zagotovo. Zato želimo, da njegovo delo, trud in vpliv spozna najširši krog ljudi. In prav njegove besede naj bodo danes - v času negotovosti, nenehnih sprememb in krize vrednot naša spodbuda in kažipot. Naj nam bodo vodilo pri razvoju na vseh področjih, da ne bomo pozabili naše tradicije, dediščine in korenin, ko bomo s svojimi odločitvami oblikovali jutrišnji dan! In prav nova pridobitev vasi Šmarje turistično-informativno točka je odličen primer ohranjanja tradicije, dediščine skozi razvoj. Vertovec bi bil gotovo ponosen na svoje Šmarence, če bi lahko danes z nami pokušal odlična vina ter domače dobrote in videl razvoj, napredek rojstnega kraja in spoznal ljudi, ki se tu trudite ohranjati njegovo izročilo.  

Vinska kraljica Slovenije se skupaj s Pomurskim sejmom zahvaljujem za vabilo na današnji dogodek in snovalcem Vertovčevega leta želim še veliko zagona pri vnašanju Vertovčevega izročila v naša življenja! Zahvaljujem se tudi vsem podpornikom projekta Vinska kraljica Slovenije, posebno Novi KBM, Vsem skupaj pa želim prijeten dan še naprej!

Vinska kraljica Slovenije 2014 Špela Štokelj