Prireditve

Vabljeni Med šmarenske griče 23. in 25. maja 2014

V maju vabljeni na odkrivanje skrivnega sveta šmarenskih gričev nad Vipavsko dolino!

-PETEK, 23. MAJ 2014, ob 20h: OTVORITEV RAZSTAVE 4. EKSTEMPORE MED ŠMARENSKIMI GRIČI in VINSKA DEGUSTACIJA NAGRAJENIH VIN ob zvokih TAMBURAŠKEGA ORKESTRA DANICA v starem delu vasi Šmarje.

S svojimi deli se bodo predstavili JULIJANA BOŽIČ, PRIMOŽ BRECELJ, FRANC GOLOB, POLONA IPAVEC, AZAD KARIM, SILVA KARIM, TOMAŽ LUNDER, ANDREJ PERKO, CLAUDIA SEDDA, MATJAŽ SLEJKO in MIHA ŽORŽ.

-NEDELJA, 25. MAJ 2014, ob 8h: 5. POHOD ČEZ ŠKOLJ IN TIBOT  in 2. KMEČKE IGRE v Šmarjah ob 16h

Na 5. pohod Čez Školj in Tibot bo pohodnike ob 8. uri zjutraj izpred gasilskega doma v Šmarjah popeljal osliček Sivko, ki bo v avtentičnih lesenih sodčkih tovoril domač bezgov sok in vipavsko vino.

Pohod Čez Školj in Tibot bo obiskovalce tokrat popeljal po nekoliko spremenjeni trasi, ki bo pohodnike popeljala skozi čudovit svet vodnih tolmunov in slapov po stari poti do zaselka Hrastje, kjer se bodo pohodniki lahko okrepčali z neokrnjeno vodo iz 214 let starega vodnjaka z lastnim izvirom ter s sladkimi dobrotami šmarenskih gospodinj, od tam pa do zaselka Jakulini, kjer je bil rojen najpomembnejši slovenski strokovni pisec 19. stoletja Matija Vertovec, komur je posvečeno tudi letošnje leto.  Na Jakulinih si bo mogoče ogledati več stoletij staro Vertovčevo klet in njegovo rojstno hišo. Sledil bo spust v zaselek Potok in počitek v senci stare domačije ob preizkušanju odličnega domačega kruha iz krušne peči, nato pa vzpon na Tibot, kjer je nekoč stala cerkev sv. Teobalda. Tu ob 11. uri pripravljamo sveto mašo na prostem. Sledil bo sestop mimo zaselka Lisjaki do Vrtovč, kjer bodo pohodnike pričakale domače gospodinje s slanim pecivom in okrepčilom. Kdor se bo želel naužiti čudovitega razgleda na Vipavsko dolino in Kras, se bo nato podal še na 418-metrov visok Školj, s katerega bo sledil spust v Šmarje, kjer si bodo pohodniki med vaškimi gasami lahko ogledali razstavo 4. Ekstempore med šmarenskimi griči in razstavo izdelkov s čipke. 

STARTNINA ZA POHOD 3 evre vključuje organizacijo pohoda, oglede, prigrizke po poti in pijačo

ZA OTROKE DO DESET LET BREZPLAČNO

 

12.30 - 16.00 Okrepčilo, stojnice z domačimi izdelki in pridelki

16.00: 2. Kmečke igre, na katerih se bodo v zabavnih igrah pomerile skupine iz vasi Šmarje, Planina, Gaberje in Podnanos.

 

Dogajanje bo v primeru dežja preneseno na 6. in 8. junij 2014.

 DODATNE INFORMACIJE: DARKO POLJŠAK (GSM: 041 275  267)