Prireditve

Vabljeni Med šmarenske griče 2012

DATUM PRIREDITVE: 19.-20. MAJ 2012
KRAJ DOGODKA: ŠMARJE NA VIPAVSKEM (OBČINA AJDOVŠČINA)
DODATNE INFORMACIJE: DARKO POLJŠAK (GSM: 041 275  267)

POTEK PRIREDITVE:
-PETEK, 11. MAJ 2012, ob 21. uri: ROCK KONCERT MED ŠMARENSKIMI GRIČI
-SOBOTA, 19. MAJ 2012, ob 19. uri: OTVORITEV RAZSTAVE LIKOVNIH DEL 2. EKSTEMPORA MED ŠMARENSKIMI GRIČI
-NEDELJA, 20. MAJ 2012, ob 8. uri zjutraj: START POHODA ČEZ ŠKOLJ IN TIBOT V ŠMARJAH PRED GASILSKIM DOMOM

3. pohod Čez Školj in Tibot bo pohodnikom ponudil številne novosti in zanimivosti. Na pot  jih bo popeljal osliček Sivko, ki bo v avtentičnih lesenih sodčkih tovoril domač bezgov sok in vipavsko vino za pohodnike.

Pohod Čez Školj in Tibot obiskovalce popelje iz vasi Šmarje preko pašnikov in vinogradov čez Brge in Brdo do 418 metrov visokega hriba Školj, od tam pa po manjšem spustu do vasi Vrtovče, kjer bo sledilo krajše druženje z Elvisom Presleyem z Vrtovč in slano okrepčilo. Od tam se bodo pohodniki podali do zaselka Lisjaki, kjer se odpre eden najlepših razgledov na Vipavsko dolino, obenem pa priložnost za seznanitev s čebelarjenjem. Sledi vzpon na Tibot, kjer je nekoč stala cerkev, za pohodnike pa tam ob 10.30 pripravljamo  sveto mašo na prostem. Sledil bo spust do zaselka Potok in počitek v senci stare domačije ob preizkušanju odličnega domačega kruha iz stare krušne peči in možnostjo malice ter vzpon do zaselka Jakulini, kjer je bil rojen eden najplodnejših strokovnih piscev s področja vinarstva pri nas - Matija Vertovec. Na Jakulinih si bo mogoče ogledati impozantno Vertovčevo klet in prisluhniti recitalu iz Vertovčevih del. Sledil bo obisk idiličnega zaselka Hrastje in domačije z 212 let starim vodnjakom, iz katerega še vedno priteče neokrnjena voda z lastnim izvirom. Od tu se bodo pohodniki podali med vinograde, nato pa skozi šmarenske ozke ulice, kjer si bodo lahko ogledali razstavo likovnih del,  nastalih na 2. Ekstemporu Med šmarenskimi griči in se posladkali s pecivom izpod rok domačih gospodinj. Sledil bo krajši spust do izhodišča pohoda, kjer jih čaka bogat popoldanski kulturno-zabavni program z okrepčilom.

STARTNINA ZA POHOD 3 evre vključuje vodenje pohoda, oglede, prigrizke po poti in pijačo
ZA OTROKE DO DESET LET BREZPLAČNO
12.00 - 19.00 Okrepčilo, kulturno-zabavni program z živo glasbo in srečelovom, stojnice z domačimi izdelki, prikaz ročnega kamnoseškega dela
NEDELJA POPOLDNE: RAZSTAVA likovnih del, nastalih na 2. EKSTEMPORU MED ŠMARENSKIMI GRIČI 2012

(v strnjenem delu vasi Šmarje na prostem)