Prireditve

Prijetno Med šmarenskimi griči 2011

VESELO IN RAZIGRANO MED ŠMARENSKIMI GRIČI

Šmarenski griči so tudi letos sredi pomladi ponudili praznik poln pisanih doživetij, ki za sabo pušča številne prijetne vtise tako med domačini kot med obiskovalci. Ob pripravi drugega praznika Med šmarenskimi griči smo zopet svoje sile strnili člani Turističnega društva Vinoreja Šmarje ob pomoči krajanov, PGD Šmarje in KK Škol ter s svojo gostoljubnostjo in srčnostjo poskrbeli, da bo letošnji 29. maj ostal obiskovalcem v zares lepem spominu.

Praznik Med šmarenskimi griči se je letos začel že 13. maja, ko smo v Šmarjah pripravili degustacijo in razglasitev najboljših domačih vin. Letošnja priznanja so si med 27-imi vinskimi vzorci prislužili Miloš Gruntar za chardonnay letnik 2010, Branko Furlan za modri pinot letnik 2009 in Vladimir Blagonja za rumeni muškat letnik 2010.

Zaradi dežja smo v Šmarjah osrednje dogajanje pripravili 29. maja. Zvezda tudi letošnjega pohoda Čez Školj in Tibot je bil osliček Sivko, ki je v spremstvu gospodarja Damjana Orla že pred pohodniki prišel na start pohoda v Šmarje in brez trme dopustil, da so ga opremili z dvema lesenima sodčkoma, v katerih je za pohodnike nato tovoril domač bezgov sok in pristno vinsko kapljico. Ob strokovnem vodenju domačina Dragana Vrtovca se je nato okrog 200 pohodnikov podalo na približno štiri ure trajajočo rekreativno pot med griči, vasmi, vinogradi, polji in rdečimi češnjami. Sivkove družbe so bili še najbolj veseli na vrhu 418-metrskega Školja, saj so se lahko kljub najvišji točki pohoda, od koder je bil po svežem jutru še posebej jasen razgled, osvežili z napitki. Skupaj so se nato spustili proti Vrtovčam, kjer je Sivko zvezdniško vlogo prepustil Elvisu Presleyu z Vrtovč, ki se je obiskovalcem predstavil s svojo srebrno puščico in ob zvokih legendarnega ameriškega pevca. Po krajšem postanku v senci in ob grizljanju slanega peciva se je karavana odpravila proti zaselku Lisjaki, kjer jim je domačin Milan Lisjak predstavil čebelarjenje, malce višje na vrhu 390-metrskega Tibota pa jih je že čakal domač župnik Sašo Mugerli. Na dan pohoda je na Tibotu prvič pripravil sveto mašo na prostem natančno tam, kjer je nekoč stala cerkev posvečena sv. Teobaldu. Okrepčani tudi z duhovno hrano so se nato pohodniki podali proti zaselku Potok, kjer jih je družina Stankota Vrtovca postregla s slastnimi hlebi iz domače krušne peči, za odlična peciva pa so poskrbele šmarenske gospodinje. Po druženju v senci starih kostanjev so ubrali korake proti Jakulinom, kjer so lahko preko recitala Danijela Zalesjaka spoznali delček življenja in razmišljanja šmarenskega rojaka Matije Vertovca, ki je bil rojen v tem majhnem zaselku in bil kasneje širši javnosti znan kot duhovnik in eden najplodnejših slovenskih piscev s področja vinarstva v 19. stoletju ter po vsej verjetnosti pobudnik za Prešernovo Zdravljico. Družina Krapež je pohodnikom razkazala več stoletij staro Vertovčevo klet ter jih presenetila z rdečimi češnjami in okusnimi jagodami. Pot jih je nato vodila še v zanimiv star zaselek Hrastje, kjer so jim na kmetiji Simončič ponudili naravno izvirsko vodo iz vodnjaka, ki nosi letnico 1800. Sledil je zgolj še krajši vzpon do Šmarij, kjer jih je čakal pester kulturno-zabavni program. Za smeh smo poskrbeli z veseloigrama domačinov Med šmarenskimi griči ter otrok šmarenske podružnične OŠ z igrico Polžek gre voščit, dve svoji pesmi je predstavila domačinka Marija Stopar, na harmoniko je zaigral Tine Nusdorfer, domača dekleta pa so ob spremljavi župnika zapela Šmarensko himno.

Obiskovalce smo v Šmarjah povabili še na ogled stojnic z domačimi izdelki in dobrotami, še prav posebej stare izbe, v kateri je Aleksandra Sfiligoj skupaj z možem Radovanom kuhala milo po starem iz loja. Prav posebno doživetje je ponudila tudi razstava fotografij in slik, nastalih na Prvem ekstemporu Med šmarenskimi griči 2011, na katerem je ustvarjalo deset fotografov in fotografinj ter slikarka. Fotografije Primoža Breclja, Andreja Perka, Katarine Sadovski, Boštjana Bense, Jona Hatfulla, Polone Ipavec, Polone Perko, Polone Iskra, Stanislava Marca in slike Nataše Pegan smo razstavili kar po strnjenih vaških ulicah na pročelja hiš in zidov ter razstavo dopolnili še z brošuro o avtorjih.

Praznik se je nadaljeval preko popoldneva in se zavlekel pozno v večer ob srečelovu, zvokih dua Pik in veselem druženju ter plesu.